Proč by někdo (zatraceně) jedl hmyz? Máme hned několik důvodů
Jedlí červíci a všelijaký hmyz vůbec, to je dnes ve světě stále rozšířenější gastronomický trend. Přijde vám to děsivé? Nebo jako nepřekonatelné tabu? Ale vždyť k tomu přece vůbec není důvod. Jasně, nečekáme, že pomocí tohoto článku vyléčíme někoho z fobie ke hmyzu – tak naivní nejsme. Pojďme si ale nestranně představit pár důvodů, které by vás u jedlých červíků mohly zajímat. Najdeme tady totiž nejednu zajímavou výhodu.
Jedlí červíci umí vyděsit, pobavit – a především dobře chutnat. Je to samozřejmě zajímavá alternativa k běžnému chroustání, jakým jsou například chipsy nebo různé podobné slané dobroty. Nezapomeňme ale na benefity, které s sebou jedlí červíci nesou; a možná by vás na první dobrou vůbec nenapadly.
A zase ty bílkoviny
O potřebě proteinů pro lidský organismus jsme asi už slyšeli všichni. Věčné téma číslo jedna je to nejen pro kulturisty.
Věděli jste ale, že právě i hmyz je plnohodnotným zdrojem bílkovin? Obsahuje jich dokonce až ze 70 %. Když už jsme ale u těch nutričních hodnot, rozhodně bychom neměli zapomenout ani na více než pestrou nabídku různých mikroživin. Najdete tady například vitamíny B, všech 10 typů esenciálních aminokyselin, prebiotika a tím to rozhodně nekončí. No schválně – už vás někdy napadlo o hmyzu uvažovat právě takhle?
Ještě o něco efektivnější produkce potravin
Efektivita při zpracování potravin je závažné téma po celém světě. Plýtvání přírodními zdroji je jedním z největších problému současného hospodářství. A i tady může být odpovědí jedlý hmyz. Když totiž chceme získat naprosto stejné množství bílkovin, při zpracování hmyzu nám k tomu stačí jen zlomek vody a krmiva – tedy pokud celý proces srovnáváme například s produkcí, kterou známe u drůbeže, skotu nebo jiných tradičních hospodářských zvířat. Takové cvrčky navíc lze pěstovat prakticky v libovolných podmínkách a prostředí.
Ekologové nám jistě dají za pravdu. Právě chov tradičních hospodářských zvířat je navíc obrovskou – a dlouhodobě dost možná neudržitelnou – továrnou na emise. Bavíme se o větším znečištění než, kdybychom si sečetli všechna auta, která na světě v tomto okamžiku jezdí. A to už je opravdu slušná ekologická zátěž. I v tomto případě je chov jedlého hmyzu mnohem efektivnější a šetrnější variantou.
Věříme, že tyto argumenty bychom měli všichni znát. Možná se nyní na jedlý hmyz budete zase dívat z trochu jiné optiky.
Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

